Overzicht nieuws

Tips bij aankoop eerste woning

Heb je plannen om jouw eerste woning aan te kopen maar heb je nog geen idee hoe er aan te beginnen? GVE Immobiliën wil u graag begeleiden via dit eenvoudige stappenplan.

STAP 1: BEPAAL VOORAF JE BUDGET
Om teleurstellingen te vermijden, is het belangrijk om vooraf je budget te bepalen. Om dit te bepalen, dien je rekening te houden met enkele basisregels en kosten?

Tegenwoordig lenen banken ongeveer 80% van de vraagprijs. Het is dus aangeraden om +/- 20% eigen middelen te voorzien.
Naast de aankoopprijs zijn er nog extra kosten waaronder: registratierechten of BTW(bij nieuwbouw), dossierkosten van de bank, verzekeringen, notariskosten en eventueel renovatiekosten. Jaarlijks moet je ook het kadastraal inkomen (onroerende voorheffing) betalen.

STAP 2: START JE ZOEKTOCHT NAAR DE IDEALE WONING
Na het bepalen van het budget, is het tijd om op zoek te gaan naar uw ideale woning. Tip: maak vooraf een lijstje met zaken waaraan je perfecte woning of appartement moet voldoen.

TIP: Schrijf je in bij Immo GVE en we houden je steeds op de hoogte van ons nieuw aanbod

STAP 3: PLAN AFSPRAKEN VOOR JE EERSTE BEZOEKEN
Waar moet je op letten bij het bezoeken van uw ideale woning? Probeer je niet teveel te laten beïnvloeden door je eerste indruk. Bespreek de positieve kanten af tegen de negatieve en bekijk of de woning voldoet aan uw ideaal beeld.

Let tijdens de bezichtiging ook op de ligging, staat van de woning en bekijk zeker ook of de nodige vergunningen in orde zijn.

STAP 4: DROOMWONING GEVONDEN, DOE EEN BOD
Droomhuis gevonden? Super! De onderhandelingen over de prijs kunnen starten en een eerste bod kan worden uitgebracht.

Om misverstanden te vermijden breng je je bod best schriftelijk uit. Let wel, eens het bod aanvaard is door de verkoper, ben je verplicht om de woning aan te kopen.
TIP: Heb je nog geen definitieve hypothecaire lening gekregen van de bank? Dan kan je dit als opschortende voorwaarde vermelden in je schriftelijk bod. De verkoop gaat dan alleen maar door op voorwaarde dat je een goedkeuring krijgt van de bank.

STAP 5: VERKOOPOVEREENKOMST
Je bod is aanvaard? Dan is het tijd voor het opstellen van de voorlopige verkoopovereenkomst/compromis. Laat je niet misleiden door de term ‘voorlopig’ eens deze ondertekend is, is deze overeenkomst wel degelijk bindend.

De verkoper bezorgt je sowieso onderstaande documenten:

  • Een geldig bodemattest
  • Een EPC attest
  • Het keuringsattest voor de elektriciteit (al dan niet conform)
  • De stedenbouwkundige inlichtingen van de gemeente
Als koper is het ook gebruikelijk om een voorschot of waarborg te betalen. Dit is meestal 10% van de aankoopprijs. Bij nieuwbouw is dit meestal 5%. Dit bedrag wordt op een derdenrekening bij de makelaar of notaris gezet.

STAP 6: VERLIJDEN VAN DE AKTE
Na de ondertekening van het compromis heb je maximum 4 maanden om de akte te laten verlijden. Dit betekent dat je binnen deze termijn bij de notaris moet langsgaan voor het overlopen en ondertekenen van de akte. Neem dus zeker contact op met de notaris en informeer ook de bank met de afgesproken datum. De bank zal alle informatie bezorgen aan de notaris en schrijft ook het geld over voordat de akte wordt verleden.

Eens de akte ondertekend is ben jij officieel eigenaar van je nieuwe woonst en ontvang je uiteraard ook de sleutel! Proficiat!

Vragen over dit artikel?

Tips bij aankoop eerste woning
U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.

Verwante artikels